Gezondheid
Tijdens een reis naar het buitenland, kun je ziekten tegenkomen die in Nederland zeldzaam zijn. Daardoor heb je vaak minder of geen natuurlijke bescherming. Extra voorzorgen zijn daarom nodig.
Hieronder vind je de belangrijkste ziekten.
Buiktyfus is een bacteriële infectie veroorzaakt door de Salmonella typhi. Overdracht van buiktyfus vindt plaats door besmet voedsel of water. Het risico op buiktyfus kan verminderd worden door een vaccinatie. Om voldoende beschermd te zijn, moet de vaccinatie regelmatig herhaald worden.
Difterie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen via hoesten, zoenen of direct contact met een besmette wond. Difterie kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen tetanus en polio.
Gele koorts is een ernstige infectieziekte, die veroorzaakt wordt door een virus, dat via een muggenbeet het lichaam kan binnendringen. Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. In sommige landen is deze verplicht.
Hepatitis A of geelzucht is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus dat meestal wordt overgebracht via de ontlasting. Besmetting vindt vooral plaats in een omgeving waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten. Neem dus zorgvuldige hygiënische maatregelen en weet wat je wel en niet kunt eten of drinken.
Er is een goede en zeer lang werkende vaccinatie tegen hepatitis A. Hiervoor zijn 2 vaccinaties nodig.
Hepatitis B is een zeer besmettelijke leverinfectie en wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus kan worden overgedragen via bloed-bloedcontact. Vrij veilig, ook op vakantie. Vermijdt ander bloedcontact, zoals bij lokale scheerbeurten.
Is is een goede en zeer lang werkende vaccinatie tegen hepatitis B. Hiervoor zijn 3 vaccinaties nodig.
Er is een speciale vaccinatie tegen hepatitis A én B. Met 3 spuiten ben je zeer lang beschermd.
Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. De ziekte wordt overgedragen door muggen.
Omdat malaria dodelijk kan zijn, wordt in risicogebieden bescherming door malariatabletten altijd aanbevolen. Voorkom daarnaast dat je gestoken kunt worden: draag bedekkende kleding, smeer onbedekte huiddelen in met muggenwerende middelen (DEET) en zorg dat (slaap)kamers vrij van muggen zijn of slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe.
Polio is een infectie van het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door een virus dat meestal wordt overgebracht via contact met ontlasting. Polio kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen tetanus en difterie.
Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door voedsel of water dat besmet is met de darmbacterie Escherichia Coli, beter bekend als E. coli. Reizigersdiarree kan worden voorkomen met goede hygiënische maatregelen en voorzichtig te zijn met wat je eet of drinkt.
Tetanus is een dikwijls dodelijke infectie, meestal veroorzaakt door contact met vuil dat besmet is met sporen van de bacterie Clostridium tetani. Tetanus kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen polio en difterie.
Er zijn nog andere ziekten, zoals bilharzia, cholera, dengue of knokkelkoorts, legionella, meningitis, rabiës of hondsdolheid en SARS. Tijdens het consult zal onze arts de risico’s bespreken. Ook bespreekt hij de mogelijke voorzorgsmaatregelen met je. Voor sommige ziekten zijn vaccinaties beschikbaar.